Nieuws & Projecten

Proseal introduceert werkbare alternatieven voor plastic traysealing

Proseal vervult met haar traysealtechnologie een voortrekkersrol in de zoektocht naar werkbare alternatieven voor plastic schalen en folie binnen de Europese zachtfruitsector.

Het bedrijf legt uit dat nieuwe wetgeving, zoals de belasting op plastic verpakkingen in het VK (Plastic Packaging Tax) en de EU-heffing op plastic afval, in combinatie met de negatieve beeldvorming omtrent plasticgebruik onder consumenten de voornaamste aanjagers van deze verandering zijn. “Hoewel plastic verpakkingen nog altijd veel voordelen bieden, dwingt de groeiende weerstand ten aanzien van plastic verpakkingen telers en verpakkers op zoek te gaan naar andere oplossingen,” vertelt Daryl Henshaw, key accounts manager bij Proseal.

Proseals reputatie op het gebied van zachtfruit-sealing (het bedrijf schat dat 95% van alle in het VK geproduceerde topsealverpakkingen verwerkt wordt met Proseal-machines) maakt dat het bedrijf ideaal gepositioneerd is om de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve verpakkingsmaterialen te ondersteunen. Tot de recent geïntroduceerde producten behoren de Alexa Stackpack, een inline, kant-en-klare, volledig bedrukte punnet van kraftkarton. Hoewel de punnet voorgeassembleerd wordt geleverd, was er tot nu toe geen systeem beschikbaar om het handmatige vouwen en sealen van de twee flenzen te automatiseren.

In samenwerking met Alexa heeft Proseal een technologie ontwikkeld waarmee de flenzen van de verpakking automatisch kunnen worden gevouwen en geseald wanneer de verpakkingen zijn gevuld en de verpakkingslijn passeren. “Het sealen van de flenzen vormde een uitdaging voor verwerkers, maar wij hebben hiervoor een unieke oplossing ontwikkeld,” legt Henshaw uit.

Een ander kant-en-klaar systeem dat in Europa steeds meer wordt toegepast is de CKF Earthcycle Punnet. Deze biedt de mogelijkheid om eenvoudig te switchen tussen plastic en pulp en over te stappen van folie op basis van plastic naar folie op basis van cellulose. “Het biedt een geheel plasticvrij, haalbaar alternatief voor de plastic punnet. Verpakkers kunnen deze materialen verwerken met hun bestaande Proseal-machines,” vervolgt Henshaw.

Eén van de voordelen van de Proseal-traysealers is het feit dat zij toekomstbestendig zijn, wat betekent dat gebruikers de mogelijkheid hebben om functionaliteiten te verwijderen of toe te voegen om eenvoudig nieuwe verpakkingsformats te kunnen verwerken. Daarnaast stelt de speciale ‘proefkeuken’ van het bedrijf klanten in staat om nieuwe materialen en trayontwerpen te testen, zodat ze er zeker zijn dat deze aan hun eisen beantwoorden.

Klanten die nog niet klaar zijn om de overstap van plastic naar alternatieven te maken, kunnen aanzienlijk besparen door het gewicht van bestaande trays te reduceren door simpelweg clamshelldeksels te vervangen door een foliedeksel. “Men kan door over te stappen op topseal een clamshelldeksel van 8gr vervangen door een folie van 0,5gr. Hiermee wordt 95% op het plastic van de deksel bespaard en 40% op het plasticverbruik van de totale punnet.”

Proseal introduceert werkbare alternatieven voor plastic traysealing | Sismatec

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.