Nieuws & Projecten

Van der Plas Sprouts: Snel produceren en verpakken

Van der Plas Sprouts is marktleider op het gebied van kiemgroenten. Het bedrijf zit in de lift: er is steeds meer interesse voor een gezond (vegan) eetpatroon, waar kiemgroenten een uitstekende aanvulling op zijn. Vanwege de korte doorlooptijden is een goed geolied productieproces onontbeerlijk. Ook flexibiliteit is van belang vanwege de steeds veranderde vraag vanuit de markt. 

Productielijn van der Plas sprouts | Sismatec

‘We hebben nog nooit een storing gehad’

Van der Plas Sprouts is een familiebedrijf. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. “Mijn opa heeft het bedrijf opgezet,” vertelt Eva van der Plas. “Hij was champignonkweker, maar maakte vanwege de concurrentie de overstap naar taugé. Mijn vader heeft het bedrijf groot gemaakt. Inmiddels kweken en verkopen we zo’n twintig soorten kiemgroenten, waarvan acht soorten biologisch zijn. Mijn broers en ik hebben het bedrijf van onze vader overgenomen.” De taken zijn onderling goed verdeeld: oudste broer Pepijn doet de inkoop, Eva is algemeen directeur en Sven, de jongste, is teeltspecialist. 

Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Ze worden geoogst uit zaden van groentes zoals broccoli, radijsjes, bieten en prei. “Wij laten de groentes niet volgroeien, maar oogsten ze net nadat ze ontkiemd zijn. Dat zorgt ervoor dat ze een hoge concentratie aan voedingsstoffen bevatten. Uit één zaadje groeit bijvoorbeeld een hele broccolistronk. In de volgroeide broccoli zitten alle vitaminen en mineralen verdeeld; in het kiemplantje zijn deze bouwstenen geconcentreerd. Qua vitaminen en mineralen staat 10 gram broccolikiemen gelijk aan 300 gram gekookte broccoli.”

Productielijn van der Plas sprouts | Sismatec

Jasper Slaghekke (accountmanager Sismatec), Tessa IJntema (sales support Van der Plas Sprouts) en Eva van der Plas (algemeen directeur).

Enorme omloopsnelheid

Het kweken en verpakken gebeurt op één locatie in Broek op Langedijk. “Een deel van ons bedrijf is ingedeeld als kweekruimte. Elders in het bedrijf worden de groenten verpakt,” vertelt Eva. “Het kweekproces is kort, de omstandigheden verschillen per type kiemgroente. Het groeiproces varieert van vier tot veertien dagen. Eenmaal verpakt hebben de kiemgroenten een vrij korte THT. We hebben dus een enorme omloopsnelheid. Ons bedrijf staat nooit stil: ook op zondag wordt hier gewerkt.”

Voedselveiligheid

Van der Plas Sprouts heeft voedselveiligheid hoog in het vaandel. “We voldoen aan alle geldende normen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. Onze zaden worden getest op de aanwezigheid van verschillende micro-organismen.” Daarnaast doet het bedrijf extra tests om de voedselveiligheid te garanderen. Zo wordt het kweekwater steekproefsgewijs getest om de aanwezigheid van eventuele micro-organismen uit te sluiten. Hiermee wil het bedrijf een zo gezond mogelijk product op de markt brengen. “We zijn hiermee koploper in de branche, omdat wij gedurende het hele groeiproces testen.”


Robuuste verpakkingsmachine

Vanwege de snelle omlooptijd moet de familie kunnen vertrouwen op het machinepark. “We kunnen het ons niet veroorloven om machines stil te zetten.” Ze werken daarom samen met vaste partners, zoals Sismatec. “In 2018 hebben we onze eerste Proseal machine bij hen aangeschaft. Het is een robuuste verpakkingsmachine, die makkelijk te bedienen is. Groot voordeel is dat alle elektra aan de bovenzijde van de machine zit in plaats van onderin. Dat betekent dat hij makkelijker schoon te maken is. Bij het afspuiten van de machine hoef je niet bang te zijn dat er water in de elektra komt. Kiemgroenten zijn klein, kleven aan de band en komen tijdens het verpakkingsproces makkelijk ergens tussen. Dat vraagt een grondige reinigingsmethode.”

Productielijn | Sismatec

Snelle levering

Inmiddels heeft Van der Plas Sprouts vier Proseal verpakkingsmachines. “We hebben nog nooit een grote storing gehad en zijn heel tevreden over de machines en de samenwerking met Sismatec. Ze bieden een goede service en kunnen snel leveren.” Klanten vragen regelmatig om een nieuwe verpakking, bijvoorbeeld vanwege een nieuwe schapindeling. “Daarvoor moet een nieuwe mal worden besteld. Terwijl levertijden bij andere bedrijven kunnen oplopen tot een aantal maanden, lukt het Sismatec en Proseal om nieuwe mallen binnen vier weken te leveren. En sneller als het moet. Dat maakt dat we flexibel kunnen inspringen op de wensen van de klant. Heel belangrijk in onze branche.”

Hecht team

Van der Plas Sprouts levert aan retail en foodservice in binnen- en buitenland. Het bedrijf groeit uit zijn jasje. “De komende jaren gaan we verder uitbreiden. We merken dat er steeds meer vraag komt naar onze producten. Ze passen uitstekend in een gezond voedingspatroon en geven gerechten meer smaak. Daarbij werken we in het mooiste bedrijf van Nederland, met een hecht team. We doen het echt samen.”


Bron: vakbladvoedingsindustrie
https://vakbladvoedingsindustrie.nl/nl/artikel/van-der-plas-sprouts-snel-produceren-en-verpakken 

www.vanderplassprouts.nl
www.sismatec.nl

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.