29 juni 2021

Boermarke – Plantaardige kaas is booming

Uitgelicht

Boermarke: plantaardige kaas is booming

Boermarke staat al meer dan 30 jaar garant voor ‘zuivel op z’n lekkerst’. Zowel traditionele melkproducten als volwaardige, plantaardige alternatieven vinden hun weg naar de schappen in de winkels. Sinds eind 2020 zet de Twentse zuivelproducent ook in op de productie van plantaardige alternatieven voor kaas.

De wereld is in beweging, ook op het gebied van voedselconsumptie. Ons eetpatroon verandert. Meer consumenten stappen over naar plantaardige alternatieven. Sterker nog, ‘plantaardig’ is steeds meer de standaard. Boermarke begrijpt die boodschap en pakt de handschoen verder op. Door de stijgende vraag naar plantaardige alternatieven bouwt Boermarke een compleet nieuwe productielijn voor plantaardige kazen. Inzet is om dagelijks meer dan 10 ton te produceren. Plantaardige kaas die niet te onderscheiden is van reguliere kaas qua smaak, textuur, kleur en geur. Overigens is Boermarke geen onbekende op het gebied van plantaardige producten. Sinds 5 jaar timmert de zuivelproducent uit Enschede aan de weg met plantaardige vers- en ijsproducten op basis van kokos, haver, soja en amandel voor uiteenlopende afnemers en merken.


Schakelen en finetunen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Om dit plantaardige alternatief voor kaas in de markt weg te zetten is het team niet over één nacht ijs gegaan, legt product- en procestechnoloog Vera Weller enthousiast uit: “Ik ben vanaf dag één bij het ontwikkelingsproces betrokken geweest. Het is gaaf om zoiets groots als dit vanaf nul op te bouwen.” Om dit doel te bereiken is samenwerking, ook met betrouwbare partners, cruciaal, weten ze inmiddels bij Boermarke: “Absoluut. Daarom kwamen we al snel uit bij ‘buurman’ Sismatec uit Almelo. Een partner waar je goed mee kan schakelen en kan finetunen”, benadrukt Vera. De product- en procestechnoloog maakt onderdeel uit van de R&D afdeling (research en development) van Boermarke. Dagelijks werkt zij met haar collega’s aan het optimaliseren van productie- en reinigingsprocessen van de bestaande producten. Daarnaast werkt ze aan productontwikkelingsprojecten van zuivel- en veganproducten.

Boermarke | Plantaardige kaas | Sismatec

Volume

Reynier Varvik, directeur/eigenaar van Boermarke zegt over het ontwikkelingsproces van de plantaardige alternatieven voor kaas: “Doel is om op dit gebied steeds verder te ontwikkelen en te manifesteren. Kwaliteit staat met stip op 1. Om dat te bereiken heb je een bevlogen team nodig en een partner waar je dat mee kan bereiken. Het contact met Sismatec is zo’n 15 jaar geleden ontstaan. Ook voor speciale producten is Sismatec de uitgelezen partij. Bovendien liggen onze bedrijven dicht bij elkaar. En dat werkt gewoon handig in de praktijk. Na een korte radiostilte kwamen we vorig jaar voor de plantaardige kaasproducten weer met elkaar in contact. Het mooie is dat Sismatec machines kan leveren die een groot volume aankunnen. Een win/win-situatie. 

 

 

Korte lijnen

Sismatec heeft een CCM (Cooker Cooler Mixer) met een inhoud van 800 liter geleverd, en later ook een blokjes/reepjes-snijder voor kaas, de TREIF CASAN 200. Vera: “Om de apparatuur te leren kennen en het product verder door te ontwikkelen, werkten we eind 2020 eerst met een kleinere CCM (110 liter). Hierdoor kregen we de kans om ons goed voor te bereiden op ons doel: 10 ton per dag produceren. Na deze opstart maakten we de vervolgstap naar de grote machine om de kaas te koken. Dat is nu gerealiseerd. We gaan de kaas leveren van blokjes, plakjes en geraspt tot grotere blokken voor de horeca. Op termijn willen we ook verschillende varianten op de markt brengen. Dat maakt de productontwikkeling hier zo leuk. De samenwerking met Sismatec en hun team draagt daar zeker aan bij. De lijnen hier in Twente zijn kort, we kennen elkaar. Vragen worden snel beantwoord. En als er technische support ter plaatse nodig is, krijgen we direct de juiste ondersteuning.”

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?