Boermarke staat al meer dan 30 jaar garant voor ‘zuivel op z’n lekkerst’. Zowel traditionele melkproducten als volwaardige, plantaardige alternatieven vinden hun weg naar de schappen in de winkels. Sinds eind 2020 zet de Twentse zuivelproducent ook in op de productie van plantaardige alternatieven voor kaas.
De wereld is in beweging, ook op het gebied van voedselconsumptie. Ons eetpatroon verandert. Meer consumenten stappen over naar plantaardige alternatieven. Sterker nog, ‘plantaardig’ is steeds meer de standaard. Boermarke begrijpt die boodschap en pakt de handschoen verder op. Door de stijgende vraag naar plantaardige alternatieven bouwt Boermarke een compleet nieuwe productielijn voor plantaardige kazen. Inzet is om dagelijks meer dan 10 ton te produceren. Plantaardige kaas die niet te onderscheiden is van reguliere kaas qua smaak, textuur, kleur en geur. Overigens is Boermarke geen onbekende op het gebied van plantaardige producten. Sinds 5 jaar timmert de zuivelproducent uit Enschede aan de weg met plantaardige vers- en ijsproducten op basis van kokos, haver, soja en amandel voor uiteenlopende afnemers en merken.
Schakelen en finetunen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Om dit plantaardige alternatief voor kaas in de markt weg te zetten is het team niet over één nacht ijs gegaan, legt product- en procestechnoloog Vera Weller enthousiast uit: “Ik ben vanaf dag één bij het ontwikkelingsproces betrokken geweest. Het is gaaf om zoiets groots als dit vanaf nul op te bouwen.” Om dit doel te bereiken is samenwerking, ook met betrouwbare partners, cruciaal, weten ze inmiddels bij Boermarke: “Absoluut. Daarom kwamen we al snel uit bij ‘buurman’ Sismatec uit Almelo. Een partner waar je goed mee kan schakelen en kan finetunen”, benadrukt Vera. De product- en procestechnoloog maakt onderdeel uit van de R&D afdeling (research en development) van Boermarke. Dagelijks werkt zij met haar collega’s aan het optimaliseren van productie- en reinigingsprocessen van de bestaande producten. Daarnaast werkt ze aan productontwikkelingsprojecten van zuivel- en veganproducten.