Nieuws & Projecten

De TREIF startUp is ideaal voor vleesverwerkers die hun sliceproces verder willen automatiseren

Toen Nice to Meat enkele jaren geleden op zoek ging naar een duurzame oplossing voor het slicen en snijden van haar vleeswaren, werd de horecaslagerij uit Almere door Sismatec gewezen op de mogelijkheden van de Divider startUp van TREIF. “De startUp is de kleinste industriële slicer binnen het gamma van TREIF. Ideaal voor vleesverwerkers zoals Nice to Meat, die hun snijproces deel willen automatiseren zonder in te boeten op de ambachtelijke uitstraling van hun vleeswaren, vertelt accountmanager Martin Braamhaar van Sismatec, dat onder andere TREIF vertegenwoordigt in Nederland.

“Er werd hier in het verleden relatief veel handmatig gesneden”, verduidelijkt projectmanager Robert Jan Weel van Nice to Meat. “Wat voorheen door vier medewerkers werd gedaan, wordt dankzij de startUp nu machinaal uitgevoerd, waardoor we minder mensen nodig hebben voor het snijproces en onze medewerkers efficiënter kunnen inzetten. Als je handmatig moet snijden, kun je niet weglopen om de producten zelf te verpakken. Dat kan nu wel. We besparen dankzij de startUp op uren en dus op personeelskosten. De kwaliteit is veel constanter geworden.”

pand-nice-to-meat-almere

Zien doet overtuigen

Tijdens een excursie naar de Treif-fabriek in Oberlahr (Duitsland) liet Braamhaar Nice to Meat-directeur Fred de Blanken kennismaken met de mogelijkheden van de startUp. Zien deed overtuigen, vertelt Braamhaar. “We hebben heel gericht gekeken naar de producten die Nice to Meat dagelijks snijdt. Zij zochten een slicer waarmee gesneden kon worden zonder te tempereren. De startUp beschikt over een door Treif zelf ontwikkeld Long Life nanoBlade, een mes dat tweemaal om z’n eigen as draait. Door die speciale techniek komt er minder weerstand op het product. Dit zorgt voor een veel constantere kwaliteit”, verduidelijkt Braamhaar. “De plakken zijn niet alleen veel mooier dan wanneer de vleeswaren met de hand worden gesneden, maar de startUp zorgt er – indien gewenst – ook nog eens voor dat de plakjes worden gestapeld. Hierdoor komt elk plakje één millimeter verder over het andere plakje te liggen, zodat elk plakje door de consument en eindgebruiker gemakkelijk te pakken is.”

Constante kwaliteit

Weel is erg blij dat de kwaliteit voortaan altijd gelijk is. “De één drukt harder op een handmatige snijder dan een ander. Dat zorgt dus ook voor een verschil in dikte van de vleeswaren. Dankzij deze kleine slicers is de productie verder omhoog gegaan, en is de kwaliteit verbeterd en altijd constant. Bijkomend voordeel is dat we nu ook heel gemakkelijk van producten kunnen wisselen”, legt Weel uit. “Wij zijn gespecialiseerd rundvleesleverancier en onderscheiden ons mede door Wagyu rundvlees uit Japan en Australië. Daarnaast werken we veel met dry-aged producten. We beleveren veel hotelketens en tophoreca en die eisen altijd dezelfde kwaliteit. Daar heeft de slicer die we via Sismatec hebben gekocht enorm aan bijgedragen.”

Met de startUp kan er economischer en kostenefficiënter gewerkt worden. Zij hoeven zelf geen druk meer uit te oefenen en het werkt ook nog eens een stuk sneller”, verduidelijkt Braamhaar. “Het is mijn taak om met klanten in gesprek te gaan en samen met hen toe te werken naar duurzame oplossingen. Wij gaan niet voor het zo veel mogelijk wegzetten van standaard machines, maar om maatwerk. Wat past bij de productie en waar is een bedrijf het beste mee af? Heel vaak bieden we klanten aan om een machine twee of drie weken te proberen. Als-ie dan onverhoopt toch niet helemaal doet wat ze hadden gehoopt, dan nemen we die terug en kijken welke oplossing dan geschikter is.” De startUp kan tot 900 plakjes of reepjes per minuut snijden in een dikte die uiteenloopt van 0,5 tot 40 millimeter. De snijkamer varieert van 280 bij 160 millimeter. De maximale stapelhoogte is 50 millimeter. “Bij Nice to Meat is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat alles vers gesneden kan worden. Zij gebruiken ‘m veel voor het snijden van rosbief en tosti- en schouderham. Op het gebied van het slicen van verse vleeswaren is Treif één van de absolute marktleiders”, zegt Braamhaar.

Treif divider startup | Sismatec

Compact, ergonomisch en hygiënisch

De machine neemt slechts 1,8 vierkante meter in beslag en weegt maar 560 kilo. “Treif wilde bewust een kleinere slicer ontwikkelen die gemakkelijk te verplaatsen is (met wieltjes) en die nauwelijks ruimte inneemt als-ie wel op een vaste plek komt te staan.” Wat volgens Braamhaar bijdraagt aan de goede resultaten met de startUp is dat de techniek in deze slicer dezelfde is als in de zwaardere snijmachines van Treif, die niet standalone maar in-line worden geplaatst. “Dezelfde techniek betekent dezelfde kwaliteit en dezelfde programma’s als bij de grote industriële machines, die de gehele dag aan het draaien zijn. Ronde hammen, gekalibreerde vleesproducten, maar ook rollades: alles is te snijden met een veel hoger rendement dan wanneer je het handmatig snijdt. Je stelt zelf de diktes in van de plakken en de manier waarop je ze afgelegd wenst te hebben. De startUp biedt de mogelijkheid om 100 programma’s in te stellen.”

Bijkomend voordeel is dat de messen zelf geslepen kunnen worden. “We leveren de machine met messen, die zelf geslepen kunnen worden. Je kunt er niks fout aan doen. Wij garanderen ook een aantal kilo’s per mes. Dat komt omdat Treif alle messen zelf maakt”, weet Braamhaar. Weel vult aan: “Er is een vast clubje mensen dat met deze machine werkt. Het is eenvoudig te leren, want de startUp is heel gebruiksvriendelijk. We werken met een vast protocol qua volgorde van te snijden producten, maar een productwissel is heel gemakkelijk en ook het schoonmaken is zeer eenvoudig, want alle onderdelen blijven tijdens het reinigen aan de machine vast zitten. Er zijn ook geen rechte hoeken en alles is van roestvrijstaal. Er is dus geen risico dat er ergens water blijft liggen. Wat onze mensen ook fijn vinden, is de werkhoogte. Altijd op het eigen werkniveau en dus heel ergonomisch.”

Eigen specialisten

En mocht er eens iets zijn, stelt Braamhaar, dan is een oplossing zo bedacht. “We hebben per merk onze eigen specialisten en monteurs, die ook de installatie en uitleg van elke machine verzorgen. Meestal verzorgen we een training en na twee weken, als iedereen er mee gewerkt heeft, komen we nog een keertje terug voor een bijscholing of om uit te leggen wat er nog meer gedaan kan worden met een machine. Aftersales vinden wij sowieso heel belangrijk, want Sismatec heeft als doel om voedingsmiddelenfabrikanten te helpen met hun proces. Dozen schuiven, is niet wat ons motiveert of beweegt. Wij zijn een echt relatiebedrijf waarop vleesverwerkers en voedingsmiddelenfabrikanten kunnen bouwen”, onderstreept Braamhaar tot slot. “Zowel vóór als de na de aankoop van een nieuwe machine.”

Nice-to-Meat-treif | Sismatec
nice-to-meat-treif-divider-startup

Bron: Vakblad Meat & Co
Editie: Slicing en Industriële snijmachines
www.nicetomeat.nl
www.sismatec.nl

Door: Martijn Schwillens

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.