Nieuws & Projecten

Smaakvolle pionier in de tomatenteelt gedreven door traditie en innovatie

Wim Peters Kwekerijen

Wim Peters Kwekerijen is een familiebedrijf met meer dan 100 jaar ervaring in de teelt van tomaten. Het bedrijf verhuisde in 2002 vanuit Den Haag naar een opkomend tuinbouwgebied in Someren. Na een allesverwoestende hagelbui in 2016 werd het kassencomplex volledig nieuw opgetrokken. Wat vandaag de dag resteert is een hypermodern tuinbouwcomplex waarin familie Peters op 31 hectare tomaten teelt. Hun missie: vanuit traditie klantgericht en duurzaam tomaten telen.

wim-peters-kwekerijen

Strategische verschuiving en vermarkting 

In 2016, het jaar van de hagel, transformeerde de familie Peters hun bedrijfsstrategie. Ze stapten over van een productiegestuurd model naar een vraaggestuurde aanpak met focus op exclusieve en premium tomaten. Tom Peters, één van de drie kinderen, zegt hierover: “Momenteel telen wij op 31 hectare 8 verschillende tomatenrassen. Elk met hun eigen specifieke teeltomstandigheden en eisen omtrent fust en productpresentatie. Dat is uniek en precies datgene wat ons typeert”. Deze verschuiving trok veeleisende klanten aan die op zoek waren naar unieke en hoogwaardige tomaten met een persoonlijke benadering. Private label productie heeft in deze benadering de focus, aangevuld met enkele eigen productlijnen binnen het Wim Peters assortiment.

Een duurzame toekomst

Wim Peters Kwekerijen denkt na over de toekomst. Eén vraag staat daarbij centraal: hoe borgen zij hun familietraditie voor nog eens 100 jaar? Wilbert van Bussel, operationeel manager, benadrukt het belang van een gezond evenwicht tussen het behoud van de familietraditie en het streven naar innovatie en duurzaamheid. Een meer duurzame benadering van het bedrijfsproces is volgens hem noodzakelijk voor behoud van toekomstig bestaansrecht. Deze toekomstvisie is vertolkt in een duurzaamheidsmanifest met de naam “The Future of Tradition”. Dit plan focust zich op een vijftal pijlers, te weten: energie- en milieu, water, biodiversiteit, reststromen en de lokale gemeenschap. Met diverse eigen projectgroepen wordt invulling gegeven aan de uitvoering van dit manifest.

Machine Proseal-1

Innovatie in verpakking

In nauwe samenwerking met Sismatec, leverancier van Proseal traysealers voor het verpakken van groente en fruit, heeft Wim Peters Kwekerijen innovatieve oplossingen omarmd. Wilbert geeft aan dat de overstap van flowpackverpakkingen naar topsealverpakkingen niet alleen heeft ingespeeld op marktvraag en klantwensen, maar verbeterde ook operationele efficiëntie en bood de mogelijkheid tot afstandsmonitoring. Deze verandering stelde het bedrijf in staat snel te reageren op veranderende markttrends. Maurice, commercieel manager, voegt toe: “De machine ziet er strak en netjes uit, wat bijdraagt aan de uitstraling in de verpakkingshal.” Wilbert vervolgt: “We hebben voor de Proseal traysealer gekozen, omdat we echt het gevoel hadden dat deze meer doorontwikkeld was en slimmigheden bevatte.” Jasper Slaghekke, accountmanager Proseal, benadrukt dat deze motivatie naadloos aansluit bij de bedrijfsfilosofie van Wim Peters Kwekerijen, waarbij ze niet alleen voldoen aan bestaande eisen maar ook anticiperen op toekomstige behoeften en trends binnen de sector.

proseal-gt5-detail

Impact op de markt en ambities voor de toekomst

Wim Peters Kwekerijen blikt niet alleen terug op zijn rijke geschiedenis, maar kijkt met vertrouwen naar de toekomst, terwijl ze blijven groeien en verdere stappen zet op het gebied van duurzaamheid. Als smaakvolle pionier in de tomatenteelt, combineren ze op unieke wijze traditie en innovatie.

Bron: Vakblad Primeur AGF 

info@wimpeterskwekerijen.nl
info@sismatec.nl

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.